Consumatorii industriali, în general, plătesc lunar o cantitate de energie reactivă reprezentând diferenţa dintre energia reactivă măsurată şi energia reactivă calculată, corespunzătoare factorului de putere neutral (0,92).

Pentru a elimina aceste cheltuieli, se realizează imbunatatirea factorului de putere prin injecţie de energie reactivă capacitivă în reţeaua de distribuţie a consumatorului.

Sunt folosite sisteme de compensare, cu baterii de condensatoare ecologice, de valoare fixă sau în trepte montate la nivelul de 6, 10 sau 20 kV, de interior sau de exterior.

Fiecare  celulă de baterie de compensare este prevăzută cu trape de eşapare, în caz de incidente interne (arc electric, defect condensatori).

Caracteristici tehnice

Unitate de masura

Valori nominale

Tensiunea nominala

kV

6,3

Frecventa

Hz

50

Tensiunea de tinere 1 min. la 50 Hz

kV

28

Toleranta capacitatii

-5%….+10%

Timp de descarcare pana la 75 V

S

600 max

Pierderi

w/kVar

0,3

Temperatura de lucru

-10oC….+40oC

Standarde

IEC 60871-1

EN 60871-1

Bateriile de condensatoare din fiecare celulă sunt alimentate prin intermediul unui separator de interior tripolar, cu fuzibile si cu CLP, atunci când acţionarea se doreşte a fi manuală sau, prin intermediul unui contactor cu fuzibile, atunci când acţionarea se doreşte a fi automată (în trepte), fiecare treapta avand si CLP.